Świetny pomysł na niebanalny i AROMATYCZNY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OLEJKIEM CYTRYNOWYM.
Niesamowicie aromatyczne, mięciutkie, wilgotne ciasto. Wręcz ekskluzywne, jak z najlepszej cukierni.

Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g zimne naturalne masło Finuu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 żółtko
Składniki umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie i sprężyste ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Tortownicę ok 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować boki tortownicy masłem, wyłożyć razem z 2,5 cm bokami.
Piec w 165oC przykryte papierem do pieczenia i fasolą (obciążenie, by ciasto nie wyrosło) przez 15 minut, ściągnąć obciążenie i piec jeszcze 10 -15 minut, aż będzie złoto rumiane.
Odłożyć do wystudzenia.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka – firmy Włoszczowa
- 4-5 kropli Forever Essential Oils – Lemon
- 100 ml mleka 2%
- 300 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej
- 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
- szczypta soli i łyżeczka cukru – dodawana do białek podczas ubijania
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Miksujemy twaróg, mleko, czekoladę i żółtka. Ubijamy białka i dodajemy partiami, delikatnie mieszając. Podczas dodawania ostatniej partii białek dodajemy olejek Forever Essential Oils – Lemon
Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać.
Piec w temperaturze 160oC przez około godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku i przełożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).
ps. Sernik z białą czekoladą i olejkiem cytrynowym można udekorować cukrem pudrem lub lukrem (pomysł mojej 4 letniej Córeczki)
Smacznego!
Wow, jaki ten serniczek wspaniały. Wstawiaj wodę na kawusię, już lecę do Ciebie po kawałek. 🙂
Zapraszam serdecznie! 🙂
Sernik jest dobry na wszystko 🙂 uwielbiam w każdej postaci
To prawda 🙂 Na wszystko i na każdą okazję 🙂
Wygląda wspaniale!!! Jutro piekę 🙂
Polecam! Jest przepyszny 🙂 Wczoraj sąsiadka stwierdziła, że powinnam otworzyć cukiernię 🙂
No prosze, dopiero dziś odkryłam przepisy na Twojej stronie. Są wspaniałe. Ten serniczek chętnie spróbuję 🙂
Kochana, zapraszam 🙂 Daleko mi do Ciebie, ale serniczek polecam 🙂
nie przepadam zbyt za sernikami, ale ten z białą czekoladą chętnie wypróbuję 🙂
Polecam, bo nie jest zbyt słodki, a jego konsystencja bardzo ciekawa 🙂
Zapisuję przepis, dzięki 🙂
Warto wypróbować 🙂
Uwielbiam serniki. Teraz zbliża się najlepszy czas na serniki – Wielkanoc 🙂 Skorzystam z tego przepisu!
Świetny pomysł. Wygląda pysznie!
Dziękujemy. I tak też smakuje! 🙂
A ten olejek jest bardzo mocny?
Olejek jest dość intensywny. Dla nas ta ilość jest w sam raz. Oczywiście podczas zapoznawania się z produktem, można próbować od mniejszej ilości 😉
Wygląda przepysznie. Takie serniki lubię – nie może być zbity. Gdzieś widziałam z 5 tabliczkami czekolady – ten wygląda na „odchudzoną wersję” 😀 myślę, że będzie lepszy – nie muląco słodki. Super.
Dokładnie. Szukając inspiracji spotkałam się z takimi przepisami z 5 tabliczek, dodatkowo był tam cukier… brrrr….
Uważam, że lepiej wykonać ciasto z mniejszą ilością słodkości – zawsze można wykończyć czekoladą, lukrem, cukrem pudrem… U nas Córka uwielbia lukier i kolorowe cukierki – pozwalam się Jej troszkę pobawić 😉